top of page

Πως θα ξεκλέψω λίγο χρόνο για εμένα;

Όλη την ώρα τρέχεις! Για τη δουλειά σου, για τα παιδιά, για το σπίτι, για τους γονείς σου, για ότι χρειαστεί. Νιώθεις καλά που έχεις τη δυνατότητα να υποστηρίξεις όσους έχουν σημασία για εσένα. Αλλά αυτό δε σου αφήνει καθόλου χώρο για τον εαυτό σου. Πολλές μέρες δεν έχεις προλάβει καν να σκεφτείς τι χρειάζεσαι, πόσο μάλλον το τι θέλεις.


Όταν βρω το χρόνο, δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω, δεν έχω ενέργεια. Τελικά καταλήγω να χαζεύω.

Και αυτό συνήθως σε κάνει να νιώθεις ακόμα χειρότερα. Σαν να προδίδεις τον εαυτό σου. Άλλη μία φορά που "με κρέμασα", ακυρώνοντας τη γυμναστική μου ή το τηλεφωνικό ραντεβού με την φιλενάδα μου, ή το χαλαρωτικό μπάνιο με μουσική που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου.


Τα κακά νέα:

  • Η κατάλληλη στιγμή δεν θα έρθει ποτέ από μόνη της.

  • Οι δουλειές σου δεν θα τελειώσουν ποτέ στο χρόνο τους.

  • Η ενέργειά σου δεν θα είναι ποτέ αυτή που είχες "παλιά"

Ο εχθρός της προόδου είναι η τελειότητα.

Αν ο στόχος σου είναι να είναι όλα τακτοποιημένα, εσύ ξεκούραστη και κυριαρχεί ηρεμία στο σπίτι σου, τότε μάλλον θα περιμένεις πολύ για να βρεις ευκαιρία να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί.

Tip:

Εάν έχεις παιδιά, δοκίμασε να σκέφτεσαι τον εαυτό σου σαν το παιδί σου. Δηλαδή, εάν ήσουν υπεύθυνη για τη φροντίδα και το wellbeing του εαυτού σου, εάν ήθελες να εκφράσεις την αγάπη σου προς αυτό σου το "παιδί", τι θα έκανες;

Έχεις ένα παιδί κουρασμένο, φορτωμένο με όλες τις έγνοιες του κόσμου, προσπαθεί όλα να τα καταφέρει και είναι κομμάτια. Τι θα του πρότεινες; Πως θα διασφάλιζες ότι δεν θα το ενοχλήσει κανείς όσο κάνει κάτι που αγαπά, κάτι που έχει ανάγκη; Τι όρια θα έβαζες για αυτό;


Μερικές ιδέες πως να το καταφέρεις:

  1. Διάλεξε το πιο εύκολο, εφικτό, γρήγορο "κάτι" που σε ευχαριστεί και σε γεμίζει. Για παράδειγμα διάλεξε να ακούσεις 15 λεπτά από ένα audiobook την ώρα που τακτοποιείς το χώρο σου. Είναι πολύ πιο εύκολο και εφικτό από το να βρεις ησυχία και χρόνο να διαβάσεις το πραγματικό βιβλίο. Συμφωνώ, δεν είναι η ίδια εμπειρία, αλλά είναι πολύ περισσότερο από το να μην το κάνεις καθόλου.

  2. Βρες εναλλακτικές - ναι συμβιβάσου με κάτι λιγότερο από το τέλειο. Μπορεί να μην έχει χρόνο να ολοκληρώσεις το χειροποίητο κόσμημα που θέλεις, αλλά μπορείς να ετοιμάσεις τα υλικά σου και να τυπώσεις 2 εικόνες που σε εμπνέουν για να δημιουργήσεις. Πρόοδος!

  3. Σκέψου εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει. Ίσως μία φίλη σου να θέλει κι εκείνη μια ευκαιρία να γυμναστεί, ζήτα της να βγείτε 2 φορές την εβδομάδα να περπατήσετε. Έτσι θα είναι πιο δύσκολο να το "ακυρώσεις".

  4. Βρες τι σε εμποδίζει. Καμιά φορά, ακόμη και ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε μας ενοχλεί, μας εμποδίζει από το να συγκεντρωθούμε και να χαλαρώσουμε. Αντί να μπεις στη διαδικασία να κάνεις γενική το σπίτι (άστο για αργότερα αυτό!) ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για τη γιόγκα σου, βγες στο μπαλκόνι ή πήγαινε στο παιδικό δωμάτιο και κλείσου!

Ο προσωπικός μας χρόνος είναι πολύτιμος. Χρειάζεται να τον υπερασπιστούμε και να σκεφτούμε πόσα οφέλη έχει για εμάς και τους γύρω μας!


Eπιτρέποντας 30 λεπτά στον εαυτό σου να χαλαρώσει, να απολαύσει, να ευχαριστηθεί κερδίζεις όχι μόνο εσύ, αλλά και όλοι με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή. Αποδίδεις καλύτερα στη δουλειά σου, είσαι πιο δημιουργική/ος, συμμετέχεις πιο ενεργά στο παιχνίδι με τα παιδιά σου, ακούς καλύτερα τον σύντροφό σου.


Τα καλά νέα:

  • Έχεις ότι χρειάζεσαι για να δημουργήσεις τη δική σου ζώνη self care.

  • Τα οφέλη του δικού σου προσωπικού χρόνου βοηθούν όχι μόνο εσένα αλλά και τους γύρω σου!

  • Έχεις πάντα την επιλογή.

bottom of page